Judo technieken, judo banden,
judo pakken

Judo technieken – Judo is net als de vechtsport karate een sport met een heel rijke historie. In Nederland is Anton Geesink ongetwijfeld de bekendste judoka. Hij werd wereld- en Olympisch kampioen en was ook lange tijd lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). In 1964 won hij in alle klassen de gouden medaille. Een prestatie van wereldformaat!

Judo Olympische Spelen 2012

Ook in Londen maakt de judosport deel uit van het Olympische programma. Van zaterdag 28 juli tot en met vrijdag 3 augustus wordt om de eer en de 14 gouden medailles gestreden. De mannen worden ingedeeld in 7 categorieën van beneden de 60 kilogram tot boven de 100 kilogram. De vrouwen strijden in 7 klassen van beneden de 48 kilogram tot boven de 78 kilogram.

De puntentelling judo wordt tijdens de wedstrijd door een scheidsrechter bijgehouden op basis van uitgevoerde judo technieken, zoals judo worpen, judo houdgrepen en judo kanteltechnieken.

De diverse technieken kennen bepaalde scores. De ippon, waza-ari en yuko zijn de belangrijkste. Als een judoka opgeeft door af te kloppen of het woord maita te roepen, dan wint de andere judoka met een ippon.

Henk Grol

judo technieken, henk grol

Judo technieken

De judosport kent net als de karatesport vele verschillende soorten technieken. Een goede judoka beheerst een breed arsenaal aan staande technieken en grondtechnieken. De diverse judo technieken kenmerken zich door de elementen kracht, snelheid en controle.

Omdat judo een zelfverdedigingssport is met Japanse roots hebben de diverse technieken prachtige Japanse namen. De houtgreep behoort bijvoorbeeld tot de categorie insluitingstechnieken, de katame-waza. En been- en heupworpen behoren tot de diverse werptechnieken, de
nage-waza.

De sport vraagt om een uitstekende lichamelijke en mentale conditie. Enerzijds moet de judoka kracht inzetten, maar ook veel beheersing en souplesse tonen. Daarnaast is de concentratie erg belangrijk, omdat een wedstrijd in een fractie van een seconde beslist kan worden.

Edith Bosch

judo technieken, edith bosch

Judo pak, banden judo

De judoka draagt een judopak. Het judopak moet perfect zitten voor een optimale sportprestatie. Het pak moet soepel en comfortabel dragen. Een judopak is traditioneel wit van kleur. Alleen de judoband verandert van kleur naarmate de judoka de sport op een hoger moeilijkheidsniveau beheerst. De zwarte band is de hoogste categorie.

De pakken verschillen qua materiaal. Bij pakken voor jonge judoka's en pakken die geschikt zijn voor recreatief gebruik, is sprake van een andere materiaalkeuze dan bij pakken voor wedstrijdjudoka’s en topsporters. De pakken voor topsport moeten bijvoorbeeld voldoen aan internationale voorschriften en zijn goedgekeurd door de Internationale Judo Federatie (I.J.F.).

Bij Karteros werken we met de judopakken van Adidas, met geborduurde Adidas-strepen op de schouders. Adidas levert diverse modellen voor jong en oud, voor recreatief gebruik en de professionele wedstrijdsporter. De pakken zijn op diverse plaatsen extra verstevigd, dubbel geweven en Adidas geeft 10 jaar garantie op de draden in de jas.

Karteros levert ook diverse andere judo artikelen, zoals judokleding, judo accessoires (diploma's, dangraadembleem, black belt horloge, judo sleutelhangers, etc.), protectiemateriaal (sporttape, kniebeschermers, scheenbeschermers, oorbeschermers), judo banden en judo sporttassen.

Neem contact op met Karteros voor meer informatie over onze judoartikelen.



Terug naar pagina over vechtsport

Terug naar de homepage

Karteros B.V.
Hillen acker 49
1965 TA Heemskerk

Rudolf Spa: 06 18648088

KvK nummer: 02070257

Btw-nr.: NL8091.87.899.B01

Contact




Ontwerp uw ADIDAS Trainingspak

adidas trainingspak