Vechtsport – Een Oosterse Traditie van Inspanning en Kunst

Vechtsport is een veelzijdige tak van sport. De diverse disciplines hebben met elkaar gemeen dat ze de algemene lichaamsconditie verbeteren. Beoefenaars maken gebruik van nagenoeg alle spieren, die daardoor soepeler en sterker worden.

Omdat er veel techniek aan te pas komt, wordt de beoefenaar zich meer bewust van zijn of haar lichaamshouding. Het zijn inspanningssporten en in die zin een fysieke uitdaging.

Sommige zijn specifiek voor een land of werelddeel, de cultuur en de historie. In Nederland zijn we vertrouwd met Oosterse vechtsporten, naast boksen, worstelen en schermen.

De naamgeving ervan duidt op nog een aspect: discipline, respect voor tegenstander en trainer, het tot in de puntjes beheersen van technieken. We kunnen gerust van vechtkunst spreken.

De verzamelnaam ‘budo’ staat voor ‘bu’ (de krijger) en ‘do’ (de weg). ‘Jitsu’ (techniek en kunst), ‘jiu’ (zacht), ‘ken’ (zwaard).

Judo staat dus voor de zachte weg, kendo voor de weg van het zwaard en jiujitsu voor de zachte techniek. In vechtsporten is vaak aandacht voor oefeningen voor concentratie, ademhaling en ontspanning.

Budo combineert explosie en beheersing: een goede timing, een krachtige ontlading.

De ideale combinatie voor het bereiken van een gezonde geest en een gezond lichaam. De blessurekans is klein door de strikte spelregels. En natuurlijk de bijbehorende sportaccessoires. Maar het is ook een aspect van de sporten om enig incasseringsvermogen op te bouwen.

Een aantal moderne vechtsporten op een rijtje:

  • Judo
    In deze Olympische sport worden geen wapens gebruikt. Ook trappen, slaan en stoten zijn verboden. Door specifieke responsen en grepen vloert men de tegenstander.

  • Karate
    Karate kenmerkt zich door veel stevige contactmomenten. Trappen, slaan, schoppen worden gegeven (offensieve technieken) en afgeweerd of ontweken (defensieve technieken).

  • Boksen
    Ook boksen is een Olympische sport en eigenlijk bij het grote publiek wel bekend.

  • Kung fu
    Kungfu is een kunst van zelfverdediging, oorspronkelijk erop gericht om de tegenstander daadwerkelijk uit te schakelen. De moderne Kung fu is bekend om de (hoge) acrobatische bewegingen.

  • Kick-boksen
    Deze (oorspronkelijk Thaise) sport combineert de traditionele bokstechnieken met traptechnieken. De sport richt zich meer op de harde contactmomenten dan op het scoren van punten.

  • Pencak Silat
    Deze Indonesische sport kent vier aspecten: zelfverdediging, bewegingskunst, innerlijke training en sport (competitie).

  • Taekwondo
    Taekwondo is een vorm van ongewapend gevecht en eigenlijk geen vechtsport, maar veel meer een verdedigingssport.

  • Ju-Jitsu
    Ju-Jitsu is ook een zelfverdedigingskunst. Met snelle bewegingen kan een aanval worden gecontroleerd of worden afgeslagen. Jong en oud kunnen deze sport beoefenen.

  • Aikido
    Aikido is een zelfverdedigingssport. De tegenstander wordt verslagen door gebruik te maken van diens eigen beweging en energie. Aikido is ‘de weg van de harmonie met jezelf en al het andere’.

Natuurlijk is deze lijst niet compleet – budo kent tientallen varianten en miljoenen beoefenaars.

Bij Karteros zijn we er in ieder geval trots op deel uit te maken van deze, rijk aan traditie zijnde wereld.

Rudolf Spa is ervaringsdeskundige. Hij is zelf jarenlang actief beoefenaar geweest van budo en voelt dus perfect aan wat sporters nodig hebben.

Neem contact op met Karteros voor meer informatie over vechtsport en onze producten.

Karteros B.V.
Hillen acker 49
1965 TA Heemskerk

Rudolf Spa: 06 18648088

KvK nummer: 02070257

Btw-nr.: NL8091.87.899.B01

Contact




Ontwerp uw ADIDAS Trainingspak

adidas trainingspak